Ylläpitolämmittimemme ovat saaneet suuren suosion pienkanaloissa. Pieni virrankulutus ja hyvä suojaus pölyltä ja kosteudelta varmistavat höyhenkansalle kuivat ja mukavat oltavat paloturvallisesti. Emaloitu putki on helppo pitää puhtaana. Kokosimme tälle sivulle yleisempiä kysymyksiä ja vastauksia lämmittimiemme käytöstä kanaloissa.
K: Mistä tiedän, minkä kokoisen lämmittimen tarvitsen?
V: Lämmittimen tehontarve riippuu paitsi lämmitettävän tilan koosta myös siitä, miten hyvin tila on eristetty. Jos seinistä ”tuulee läpi”, lämpö menee harakoille eikä kanoille. 2-4 neliön eristettyyn kanalaan laitetaan yksi 120W tai 180W lämmitin. Vähän isompaan tilaan voi asentaa esim. 2 x 120W tai 1 x 120W + 1 x 180W tai 1x240W. Yli kymmenen neliön kanaloihin esim. 2x240W Pitkiä pakkasjaksoja varten voi varautua toisella lämmönlähteellä (esim. lämpölamppu) tai hankkia varalle ylimääräisen ylläpitolämmittimen. Jos epäröit, ota yhteyttä niin voimme yhdessä arvioida tarpeesi.
Lämmittimet sopivat hyvin kanalaan ja pitävät tilan lämpimänä kunhan tehoa on tarpeeksi. Hanki mieluummin ”vähän yli” kuin alitehoinen lämmitin.
K: Onko lämmittimiin saatavissa termostaatteja?
V: Sähköliikkeet ja ”halpakaupat” myyvät pistorasian ja töpselin väliin asennettavia termostaatteja. Sille ei mielestämme ole kuitenkaan tarvetta, putkilämmitin pitää tasaisen peruslämmön yllä ja samalla kosteuden loitolla: kun sisätila on ulkoilmaa lämpimämpi. kosteus menee aina ulospäin. Putkilämmittimissä on sisäinen turvatermostaatti joka katkaisee virran, jos putki kuumenee liikaa, yli 150-asteiseksi. Lämmitin käynnistyy uudelleen sen jäähdyttyä.
Jos kuitenkin haluat asentaa termostaatin, varmistathan että sen IP-suojaus on riittävä ja mieluiten sama IP 55 kuin lämmittimessäkin on.
K: Tarvitsenko suojan lämmittimelle?
V: Emme suosittele lämmittimelle suojaa kanaloihin. Pinta kuumenee noin 105-asteiseksi eli se ei ole hehkuvan polttava. Kana ei mene kuuman putken kylkeen vapaaehtoisesti. Pölyisessä tilassa suoja hankaloittaa lämmittimen puhtaanapitoa.
K: Onko lämmitin paloturvallinen pölyisiin oloihin?
V: Lämmitin on tietenkin CE-sertifioitu ja sen suojaus on IP55. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lämmitin kestää puutarhaletkulla ruiskutettavan vedenpaineen eikä sisälle pääse toimintaa haittaavia pölypartikkeleja. Lämmittimet on nimenomaan suunniteltu pölyisiin ja kosteisiin oloihin ja ne ovat paloturvallisia. Jos lämmitin jostain syystä kuumenee liiaksi, noin 150-asteiseksi esimerkiksi estyneen ilmankierron vuoksi, sisäinen turvatermostaatti katkaisee virran kunnes lämmitin on jäähtynyt tarpeeksi. Tavallisin tilanne jossa lämmitin voi ylikuumentua on, jos esimerkiksi vaate tai muu kangas putoaa lämmittimen päälle ja peittää sen.
K: Mitä lämmittimien IP 55 tarkoittaa? Onko esimerkiksi IP 60 parempi? Riittääkö IP44 tai alempi?
V: IP (ingress protection) on eurooppalainen luokitus, jolla osoitetaan miten sähkölaite on suojattu. Ensimmäinen luku tarkoittaa pölysuojausta, toinen suojaa vedeltä ja kosteudelta. Esim. IP 60 tarkoittaa, että laitetta ei ole lainkaan suojattu kosteudelta mutta täydellisesti pölypartikkeleilta. IP 44 tarkoittaa, että se on suojattu halkaisijaltaan yli millimetrin pölypartikkeleilta ja vesiroiskeilta. IP 55 että laite on suojattu pölyltä (haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä) ja joka suunnalta tulevalta vesisuihkulta.
Lisätietoja IP-luokituksesta Wikipediasta linkissä.
K: Minne lämmitin asennetaan kanalassa?
V: Lämmin ilma menee ylöspäin, joten asennus lähelle lattiatasoa seinään mukana tulevilla kiinnikkeillä. Lämmittimen yläpuolella tulee olla vähintään 20 cm vapaata tilaa. Älä laita lämmitintä orren alle, etteivät kanat kaki sen päälle.
K: Miten pidän lämmittimen puhtaana?
V: Jos pölyä kertyy lämmittimen päälle, se eristää lämmön säteilyä ja siten heikentää lämmitysominaisuuksia. Lämmitin kannattaa pyyhkiä kostealla rätillä tai harjata, kun siinä on pölyä päällä. Putken pinta ei ole polttavan kuuma, mutta voit ottaa lämmittimen virran pois päältä (irroittamalla töpselin) ja antaa sen hetken jäähtyä ennen puhdistamista. Jos lika on pinttynyt, esimerkiksi laimennettu astianpesuainevesi sopii hyvin. Älä käytä hankaavia puhdistusaineita!
K: Tarvitaanko asennukseen sähköalan ammattilaista?
Ei. Lämmittimissä on metrin johto ja se kytketään normaaliin tapaan maadoitettuun sähköpistokkeeseen. Varmista että kiinnityskohdan lähellä on pistoke tai tilaan sopiva jatkojohto.
K: Ovatko lämmittimenne laadukkaita, minkälainen takuu niissä on?
V: Lämmittimet meille toimittaa englantilainen Keystone Electronics Ltd ja ne ovat brittiläistä suunnittelua. Valmistaja myöntää laitteelle vuoden takuun mutta maahantuojana toimitamme viivytyksettä uuden laitteen rikkoutuneen tilalle suoraan Joonaslokilta hankituille lämmittimille kahden vuoden ajan ostopäivästä. Myymistämme laitteista noin yksi sadasta on pettänyt tai ei ole alunperinkään toiminut. Voimme huoletta sanoa että lämmittimestä on iloa vuosiksi.
K: Miten tilaan lämmittimen?
V: Ota yhteyttä sivujemme lomakkeen kautta tai lähetä sähköpostia janne.salonen(at)joonaslokki.fi. Lähetämme tuotteen postilla tai Matkahuollolla useinmiten viimeistään seuraavana arkipäivänä tilauksesta ja voit maksaa joko laskulla sähköpostiisi tai noutaessasi tuotteen. Yhden tai kahden lämmittimen rahti on koosta riippuen alkaen 10 euroa. 240-wattiset lämmittimet toimitetaan aina Matkahuollolla ellei muusta erikseen sovita.
Lopuksi
Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti. Olemme viimeisen kymmenen vuoden aikana toimittaneet lämmittimet tuhansiin pienkanaloihin Suomessa ja joitain Ruotsiin. Meille on tärkeää että kun hankit lämmittimen meiltä, olet siihen tyytyväinen ja että nokkaporukka saa tarvitsemansa lämmön. Pyrimme toimittamaan lämmittimet pikaisesti ja yleensä ainakin 2-3 päivän toimitusajalla varastotilanteen niin salliessa.
Jos sinulla on kysyttävää tai käytön aikana tulee ongelmia, olethan yhteydessä: Janne Salonen, p. 040 550 8051 ja s-posti janne.salonen(et)joonaslokki.fi.
Lisätietoja lämmittimistä, hinnat ja käyttöoppaan löydät sivuiltamme tästä.