Lämmittimet kanalaan

Ylläpitolämmittimemme ovat saaneet suuren suosion pienkanaloissa. Pieni virrankulutus ja hyvä suojaus pölyltä ja kosteudelta varmistavat höyhenkansalle kuivat ja mukavat oltavat paloturvallisesti. Emaloitu putki on helppo pitää puhtaana. Kokosimme tälle sivulle yleisempiä kysymyksiä ja vastauksia lämmittimiemme käytöstä kanaloissa.

K: Mistä tiedän, minkä kokoisen lämmittimen tarvitsen?
V: Lämmittimen tehontarve riippuu ennen kaikkea siitä, miten hyvin tila on eristetty. Jos seinistä ”tuulee läpi”, lämpö menee harakoille eikä kanoille. 4-8 neliön eristettyyn kanalaan on usein laitettu yksi 80W tai  135W lämmitin. Vähän isompaan tilaan voi asentaa esim. 2 x 80W tai 1 x 80W + 1 x 135W. Voi olla, että pitkiä pakkasjaksoja varten tarvitset joka tapauksessa jonkun toisen lämmönlähteen tai varalle ylimääräisen ylläpitolämmittimen.

K: Onko lämmittimiin saatavissa termostaatteja?
V: Sähköliikkeet ja ”halpakaupat” myyvät pistorasian ja töpselin väliin asennettavia termostaatteja. Sille ei mielestämme ole kuitenkaan tarvetta, putkilämmitin pitää tasaisen peruslämmön yllä ja samalla kosteuden loitolla: kun sisätila on ulkoilmaa lämpimämpi. kosteus menee aina ulospäin. Putkilämmittimissä on sisäinen turvatermostaatti joka katkaisee virran, jos putki kuumenee liikaa, yli 150-asteiseksi. Lämmitin käynnistyy uudelleen sen jäähdyttyä.
Jos kuitenkin haluat asentaa termostaatin, varmistathan että sen IP-suojaus on riittävä ja mieluiten sama IP 55 kuin lämmittimessäkin on.

K: Tarvitsenko suojan lämmittimelle?
V: Emme suosittele lämmittimelle suojaa kanaloihin. Pinta kuumenee noin 105-asteiseksi eli se ei ole hehkuvan polttava. Kana ei mene kuuman putken kylkeen vapaaehtoisesti. Pölyisessä tilassa suoja hankaloittaa lämmittimen puhtaanapitoa.

K: Onko lämmitin paloturvallinen pölyisiin oloihin?
V: Lämmitin on tietenkin CE-sertifioitu ja sen suojaus on IP55. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lämmitin kestää puutarhaletkulla ruiskutettavan vedenpaineen ja vastaavan pölyaltistuksen. Lämmittimet on nimenomaan suunniteltu pölyisiin ja kosteisiin oloihin ja se on paloturvallinen. Jos lämmitin jostain syystä kuumenee liiaksi, noin 150-asteiseksi esimerkiksi estyneen ilmankierron vuoksi, sisäinen turvatermostaatti katkaisee virran kunnes lämmitin on jäähtynyt tarpeeksi. Tavallisin tilanne jossa lämmitin voi ylikuumentua on, jos esimerkiksi vaate tai muu kangas putoaa lämmittimen päälle ja peittää sen.

K: Mitä lämmittimien IP 55 tarkoittaa? Onko esimerkiksi IP 60 parempi? Riittääkö IP44 tai alempi?
V: IP (ingress protection) on eurooppalainen luokitus, jolla osoitetaan miten sähkölaite on suojattu. Ensimmäinen luku tarkoittaa pölysuojausta, toinen suojaa vedeltä ja kosteudelta. Esim. IP 60 tarkoittaa, että laitetta ei ole lainkaan suojattu kosteudelta mutta täydellisesti pölypartikkeleilta. IP 44 tarkoittaa, että se on suojattu halkaisijaltaan yli millimetrin pölypartikkeleilta ja vesiroiskeilta. IP 55 että laite on suojattu pölyltä (haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä) ja joka suunnalta tulevalta vesisuihkulta.
Lisätietoja IP-luokituksesta Wikipediasta linkissä.

K: Minne lämmitin asennetaan kanalassa?
V: Lämmin ilma menee ylöspäin, joten asennus lähelle lattiatasoa seinään mukana tulevilla kiinnikkeillä. Lämmittimen yläpuolella tulee olla vähintään 20 cm vapaata tilaa. Älä laita lämmitintä orren alle, etteivät kanat kaki sen päälle.

K: Miten pidän lämmittimen puhtaana?
V: Jos pölyä kertyy lämmittimen päälle, se eristää lämmön säteilyä ja siten heikentää lämmitysominaisuuksia. Lämmitin kannattaa pyyhkiä kostealla rätillä tai harjata, kun siinä on pölyä päällä. Putken pinta ei ole polttavan kuuma, mutta voit ottaa lämmittimen virran pois päältä (irroittamalla töpselin) ja antaa sen hetken jäähtyä ennen puhdistamista. Jos lika on pinttynyt, esimerkiksi laimennettu astianpesuainevesi sopii hyvin. Älä käytä hankaavia puhdistusaineita!

K: Ovatko lämmittimenne laadukkaita, minkälainen takuu niissä on?
V: Lämmittimet meille toimittaa englantilainen Keystone Electronics Ltd ja ne ovat brittiläistä suunnittelua. Yli viiden vuoden kokemuksella meille on palautunut tasan yksi lämmitin, joka ei alunperinkään toiminut. Lakisääteinen takuuaika on yksi vuosi, mutta voimme huoletta sanoa että lämmittimestä on iloa vuosiksi.

K: Miten tilaan lämmittimen?
V: Ota yhteyttä sivujemme lomakkeen kautta tai lähetä sähköpostia janne.salonen(at)joonaslokki.fi. Lähetämme tuotteen postilla tai Matkahuollolla useinmiten viimeistään seuraavana arkipäivänä tilauksesta ja voit maksaa joko laskulla sähköpostiisi tai noutaessasi tuotteen. Yhden tai kahden lämmittimen rahti on koosta riippuen alkaen 10 euroa.

Lisätietoja lämmittimistä, hinnat ja käyttöoppaan löydät sivuiltamme tästä.